Szőlőfajták

Olaszrizling

Rajnai Rizling

Rizlingszilváni

Ezerfürtû

Szürkebarát

Zenit

Zeusz

Cserszegi Fűszeres

Ottonell Muskotáy

Zweigelt

Szentlőrinc

Syrah /Syraz/

Juhfark

Juhfark

 

A Juhfark egy magyar fehérborszőlő-fajta. Nevét, a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Gyakran összetévesztik a Csomorika nevű fajtával. Származása: Ausztria vagy Magyarország, sokan Stájerországból valónak tartják (német neve: Lämmerschwantz). Középerős növekedésű a tőkéje, lapított, vesszői világosbarnák.

 

Levele világoszöld, sima felületű, vékony szövetű, nyílt vállöblű. Fürtje: középnagy, hengeres, tömött. Szeptember végén - október közepén érik. Rothadásra érzékeny fajta. Elterjedése: Somlói , Balatonfüred-csopaki borvidék, Etyek-budai borvidék, de ma már a szlovákiai (volt Komárom megyei) Kürt községhez tartozó borvidéken is termesztik.
Bora a megfelelő kezelés esetén szalmasárga, illata kevésbé jelleges tiszta szőlővirág jellegű. Kevésbé aromás, ugyanakkor utóíze az olaszrizlinghez hasonló mandulás kesernyével jellemezhető. A fajta legnagyobb előnye, hogy szerény illatával és ízével kiválóan tudja megmutatni a termőhely jellegzetességeit. Savai évről évre megbízhatóak, cukortartalma viszont nagy tőketerhelés mellett csak évtizedenként kimagasló. Ezen tulajdonságai miatt jellemzően markáns savgerincű száraz borokat csinálnak a magasabb tőketerheléssel dolgozó gazdák. Alacsonyabb tőketerhelésnél intenzívebb illatú, aromájú, tüzes és olykor maradékcukorral rendelkező testes fehérbort ad. A fajta különlegessége, hogy még a teljes érettségben vagy akár a töppedt késői szüreteléskor is megbízható savtartalommal szüretelhető és emiatt a juhfarkból készül bor jó esélyekkel őrzi meg akár 6-8 éven át is a frissességét.  
Fehérborszőlő
Egyéb nevei: Lämmerschwantz
Eredet: Magyarország vagy Ausztria
Hazai elterjedtsége: Somlói borvidék, Balatonfüred-csopaki borvidék, Etyek-budai borvidék
Általános elterjedtsége: Magyarország, Ausztria
Fürt leírása: középnagy, hengeres, tömött
Érési időszak: szeptember vége - október közepe
Érzékenység: rothadásra érzékeny
Borának jellemzői: különleges összetételű savakkal rendelkező „férfias” bor, finom illatú


Szentantalfa, Kertalja u. 9. | 06 (20) 327-3641 | www.somaborpince.hu | info@somaborpince.hu