Szőlőfajták

Olaszrizling

Rajnai Rizling

Ezerfürtû

Juhfark

Szürkebarát

Zenit

Zeusz

Cserszegi Fűszeres

Ottonell Muskotáy

Zweigelt

Szentlőrinc

Syrah /Syraz/

Rizlingszilváni

Rizlingszilváni

A rizlingszilváni (elterjedt nemzetközi nevén Müller-Thurgau) svájci eredetű nagyon elterjedt hibrid borszőlőfajta.
Hermann Müller borász nemesítette, talán rajnai rizling és zöldszilváni keresztezésével a 19. század végén, bár sokan azt gondolják, hogy két rizlingfajta hibridje. DNS-vizsgálatok szerint azonban mindkét nézet téves és a rizlingszilváni a rizling és a chasselas, nem pedig a zöldszilváni hibridje
Tőkéje erősen növekvő, kevés félmerev vesszője van. Jó termőképességű, sokfürtű szőlő. Fürtje közepes, hengeres, vagy kicsit vállas és közepesen tömött. Bogyói közepesek, megnyúltan gömbölyűek, sárgásfehér színűek, lédúsak és édesek.
Szeptember elejétől már lehet enni, szüretelni csak szeptember közepétől szokták, ekkor 18-20 cukorfokos levet ad.
Bora közepes cukortartalmú, kis savtartalmú, de cukormentes extrakt- és illat-, zamatanyagtartama magas. Általában csak reduktív technológiával lehet belőle borokat készíteni, amelyek gyorsan fejlődőek és könnyűk, de ízanyaguk viszonylag csekély és gyorsan öregednek.


Szentantalfa, Kertalja u. 9. | 06 (20) 327-3641 | www.somaborpince.hu | info@somaborpince.hu