Szőlőfajták

Olaszrizling

Rajnai Rizling

Rizlingszilváni

Juhfark

Szürkebarát

Zenit

Zeusz

Cserszegi Fűszeres

Ottonell Muskotáy

Zweigelt

Szentlőrinc

Syrah /Syraz/

Ezerfürtû

Ezerfürtû

Az Ezerfürtû egy hazai nemesítésû fehérborszõlõ-fajta. Kurucz András és Kwaysser István állította elõ, a Hárslevelû és a Piros tramini keresztezésével Kecskeméten. Szinonim nevei: Kecskemét 5, Miklóstelepi 5.1970-es, 1980-as évek elején jó fagytûrõképességet, bõséges és jó minõségû egészséges termést reméltek fajtától, a nagyüzemek és a frissen alakuló szakcsoportok jelentõs területet telepítettek belõle. A reményeket a fagytûrés és rothadás ellenállóság tekintetében nem váltotta be. A Hajós-Bajai borvidéken, a Kunsági borvidéken, Balaton melléke borvidéken fordul elõ.
Erõs növekedésû fajta. Fûzöld, fényes levele kerek, közepén, nagy, széles, kiterített, nem zsíros, tagolatlan-karéjozott.Bõtermõ, termésátlaga 9-14 t/ha, de rothadásra, túlterhelésre és szárazságra érzékeny. Korai érésû fajta. Szeptember végén szüretelhetõ, 16 mustfok körüli cukortartalommal.Talajra kevésbé, de fekvésre érzékeny, tõkepusztulásra hajlamos, fagytûrése közepes, zöldmunka-igénye fokozott.Vállas, középnagy fürtje tömött, bogyói gömbölyûek, kicsik, sárgák, pontozottak, hamvasak.
Bora semleges ízû, alkoholban gazdag, harmonikus, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak[1], fekvéstõl és terheléstõl függõen bora asztali vagy minõségi bor.


Szentantalfa, Kertalja u. 9. | 06 (20) 327-3641 | www.somaborpince.hu | info@somaborpince.hu